Öppen eld, känslor och minnen.
Parisare för mig handlar om öppen eld, känslor och minnen. Om en stående lördagslunch när mamma var på jobbet och hur pappa briljerade köket. Han brukade servera parisaren med ketchup, senap och bostongurka mellan rostad formfranska. Okomplicerat och sjukt gott. Lillebror som hatade allt som hade med såser och dressingar att göra åt den som den var. Storebror tog alltid extra allt.
Sen var det alltid den givna maträtten vid lägerelden!
Hur vi grillade på utflykter, sportlov och påsklov när jag och mina bröder åkte skidor i Pagla och Storklinten. Hur vi väntade på att glöden skulle bli perfekt innan vi fick grilla. Varför vänta, den var ju lika god att äta kall tyckte lillebror? Väntade vi för vår storebrors skull? Det är mer än en korvskiva. Det är känslor och minnen!
Min variant är med Petterssons Baconparisare med eldrostat hembakat franskabröd, som gärna får vara välrostat eller lite bränt för att bidra med en söt-bitter smak. Picklade äpplen, gurka och lök samt en honeymustard mayonaise med honungssenap från Melgården. Det är en förfinad variant av den jag blev serverad som barn, men kombinationen mellan äpple, fläskkött och senap är slående gott! Lika okomplicerat som hur pappa serverade den när jag var liten.
Formfranska
2,5 dl fingervarm mjölk
25 gr jäst
En dutt flytande honung
En nypa flingsalt
0,5 dl rapsolja
5-6 dl vetemjöl special
1. Smulja jästen i en bunke och tillsätt mjölken, honungen, oljan och saltet. Rör om tills jästen har löst upp sig.
2. Tillsätt 5 dl av mjölet och knåda tills du får en deg.
3. Låt degen jäsa i 30-40 minuter.
4. Smöra en brödform med hög kant.
5. Knåda degen lite till och forma den till en limpa.
6. Sätt ner degen i brödformen och låt jäsa i cirka 30 minuter.
7. Starta ugnen på 200 grader.
8. Grädda i 25-30 minuter och låt brödet svalna.
Picklade äpplen med lök och gurka
0.5 dl vinäger
1 dl socker
2 dl vatten
1 tärnat äpple
1/3 tärnad gurka
1 liten hackad gul lök
1 mskt senapsfrön
1. Koka upp vattnet och sockret samt vinäger med senapsfrön.
2. Tillsätt löken och låt svalna.
3. När den är helt kall, tillsätt tärnat äpple och gurka och låt stå i 1 dygn i kyl innan servering.
Honeymustard mayo.
1 dl majonäs.
1 dl honungssenap.
1 msk finhackad gräslök.
Cookie | Varaktighet | Beskrivning |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |